sobota, 12 marca 2022

Placki z fioletowych batatów

Zakupiłam fioletowe bataty i szybko postanowiłam zrobić z nich placki z chrupiącymi brzegami.
Do placków podałam smażoną kapustę pack choi i sos jogurtowy i było to połączenie idealne.
Polecam gorąco.
Placki z batata.

Składniki:
Placki:
  • 1 duży fioletowy batat
  • 2 duże ziemniaki zwykłe
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2 pełne łyżki ziarenek amarantusa
  • olej do smażenia
  • sól morska
Do podania:
  • 2 kapusty pack choi
  • masło klarowane
  • sól morska
Sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie placków:
  • Ziemniaki obrałam ze skórki i starłam na tarce.
  • Batata na tarce o grubych oczkach a białe ziemniaki na drobnej tarce.
  • Dodałam jaja, ziarenka amarantusa, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz sól.
  • Wymieszałam całość.
  • Na rozgrzany olej nakładałam nieduże porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor aż brzegi stały się chrupiące.
Przygotowanie kapusty:
  • Przekroiłam kapustki na połowę wzdłuż.
  • Smażyłam na rozgrzanym maśle aż się zrumieniły i zmiękły.
  • Posoliłam.
Przygotowanie sosu:
  • Jogurt wymieszałam  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Doprawiłam sola do smaku.
  • Podałam placki z kapustą i sosem jogurtowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stara kuźnia w Sierzchowie woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger