Zakupiłam fioletowe bataty i szybko postanowiłam zrobić z nich placki z chrupiącymi brzegami.
Do placków podałam smażoną kapustę pack choi i sos jogurtowy i było to połączenie idealne.
Polecam gorąco.
Placki z batata.
Placki:
- 1 duży fioletowy batat
- 2 duże ziemniaki zwykłe
- 1 cebula
- 2 jaja
- 2 pełne łyżki ziarenek amarantusa
- olej do smażenia
- sól morska
Do podania:
- 2 kapusty pack choi
- masło klarowane
- sól morska
Sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól morska
- 1 mały ząbek czosnku
- Ziemniaki obrałam ze skórki i starłam na tarce.
- Batata na tarce o grubych oczkach a białe ziemniaki na drobnej tarce.
- Dodałam jaja, ziarenka amarantusa, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz sól.
- Wymieszałam całość.
- Na rozgrzany olej nakładałam nieduże porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor aż brzegi stały się chrupiące.
Przygotowanie kapusty:
- Przekroiłam kapustki na połowę wzdłuż.
- Smażyłam na rozgrzanym maśle aż się zrumieniły i zmiękły.
- Posoliłam.
Przygotowanie sosu:
- Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Doprawiłam sola do smaku.
- Podałam placki z kapustą i sosem jogurtowym.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Wygląda ciekawie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.