piątek, 25 marca 2022

Pizza z kozim serem, buraczkami i rukolą

Ależ była pyszna ta pizza.
Takie nieoczywiste połączenie ale dało takiego kopa smakowego.
Polecam wypróbować, posmakuje na pewno.
Pizza z burakami i serem.

Składniki:
Ciasto:
  • 10 g drożdży instant
  • 3 szklanki mąki T 00
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
Na wierzch pizzy:
  • rolada z koziego sera
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • garść świeżej rukoli
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • listki bazylii
  • listki oregano

Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę wymieszałam z drożdżami, dodałam oliwę, wodę, cukier i sól i zagniotłam szybko ciasto.
  • Kulę ciasta włożyłam do miski lekko naoliwionej, nakryłam i pozostawiłam na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie pizzy:
  • Pomidory pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek.
  • Na oliwie podsmażyłam czosnek, dodałam pomidory, wlałam 3 łyżki wody i gotowałam ok. 10 minut aby pomidory się rozpadły.
  • Po tym czasie dodałam sól, cukier, listki oregano, ok. łyżki i listki bazylii tez ok. łyżki, zagotowałam.
  • Potem zmiksowałam całość na gładki sos.
  • Ciasto rozciągnęłam na okrągły placek.
  • Posmarowałam go sosem pomidorowym i chrzanem.
  • Na sosie ułożyłam plasterki cieniutko pokrojonego buraka i rolady koziej.
  • Teraz odstawiłam blachę z pizzą na 20 minut aby ciasto podrosło.
  • Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcja grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
  • Po upieczeniu posypałam rukolą i skropiłam oliwą.
Smacznego.
Przepis z książki Damiana Kordasa "Moje pyszne inspiracje"
"Podróże małe i duże"
Kwiatostan kasztanowca

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger