Ależ była pyszna ta pizza.
Takie nieoczywiste połączenie ale dało takiego kopa smakowego.
Polecam wypróbować, posmakuje na pewno.
Pizza z burakami i serem.
Ciasto:
- 10 g drożdży instant
- 3 szklanki mąki T 00
- 1 szklanka cieplej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Na wierzch pizzy:
- rolada z koziego sera
- 2 ugotowane buraki
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chrzanu
- garść świeżej rukoli
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- listki bazylii
- listki oregano
- Mąkę wymieszałam z drożdżami, dodałam oliwę, wodę, cukier i sól i zagniotłam szybko ciasto.
- Kulę ciasta włożyłam do miski lekko naoliwionej, nakryłam i pozostawiłam na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie pizzy:
- Pomidory pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek.
- Na oliwie podsmażyłam czosnek, dodałam pomidory, wlałam 3 łyżki wody i gotowałam ok. 10 minut aby pomidory się rozpadły.
- Po tym czasie dodałam sól, cukier, listki oregano, ok. łyżki i listki bazylii tez ok. łyżki, zagotowałam.
- Potem zmiksowałam całość na gładki sos.
- Ciasto rozciągnęłam na okrągły placek.
- Posmarowałam go sosem pomidorowym i chrzanem.
- Na sosie ułożyłam plasterki cieniutko pokrojonego buraka i rolady koziej.
- Teraz odstawiłam blachę z pizzą na 20 minut aby ciasto podrosło.
- Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcja grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
- Po upieczeniu posypałam rukolą i skropiłam oliwą.
Przepis z książki Damiana Kordasa "Moje pyszne inspiracje"
2 komentarze
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje wyśmienicie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.