sobota, 19 marca 2022

Kisiel z pigwy

Pigwa jak wiecie ma mnóstwo witaminy "C" i warto ja zajadać.
Choć na surowo tylko można dodać do herbaty czy zrobić syrop to gotowana nie tarci tak dużo swoich właściwości.
Dziś kisiel z jej użyciem, pachnący i smakowity.
Polecam jako deser czy lekką kolację.
Pigwowy kisiel.
Składniki:
  • 2 dojrzałe owoce pigwy
  • 70 ml wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • pestki garnatu do posypania

Przygotowanie deseru:
  • Obrałam pigwę ze skórki, pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do garnka, dodałam 70 ml wody i pod przykryciem rozpróżyłam owoc.
  • Gotowałam jakieś 10 minut aż owoce były mięciutkie.
  • Zmiksowałam wówczas ale tak nie do końca aby owoce były wyczuwalne.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam na gotujące owoce.
  • Cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia i momentu jak kisiel zgęstniał.
  • Dodałam miód i dokładnie wymieszałam.
  • Przelałam do pucharków i posypałam pestkami granatu.
  • Można jeść na zimno i na ciepło, jak lubicie.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jeżówka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger