środa, 2 marca 2022

Japoński makaron z kapustą i kurczakiem

Gdzieś na jakimś kanale po japońsku pan gotował, ktoś inny przetłumaczył i dzięki temu w mojej miseczce pyszne danie się znalazło. 
Polecam każdemu spróbowanie tego cuda bo warto.
Kapusta jest idealnie ugotowana a kurczak soczysty i pachnący.
Makaron z kapustą i kurczakiem.

Składniki:
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pasty chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego - 60 ml
  • 1 cebula
  • 1/4 główki średniej kapusty białej
  • 1 marchew
  • 100 g ryżowego makaronu tagliatelle
Przygotowanie dania:
  • Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą i pod przykryciem zostawiłam na 5 minut.
  • Posiekałam cebulę, marchew wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
  • Posiekałam czosnek, kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę.
  • Kapustę pokroiłam dość grubo.
  • Na patelnię wlałam olej sezamowy i rzepakowy, włożyłam pastę chili i podsmażyłam ok. 30 sekund.
  • Dodałam posiekany czosnek i znowu smażyłam 30 sekund.
  • Teraz dodałam kawałki kurczaka i połowę porcji sosu sojowego i smażyłam aż kurczak stał się rumiany.
  • Zdjęłam go z ognia i trzymałam w cieple - ja po prostu zawinęłam go w folie aluminiową ale można wstawić do nagrzanego piekarnika lub nakryć szczelnie ściereczką.
  • Na patelnię włożyłam cebulę, kapustę, marchew, wlałam resztę sosu sojowego i smażyłam aż kapusta zmiękła.
  • Ponownie kurczak wylądował na patelni wraz z odcedzonym makaronem.
  • Dokładnie wymieszałam i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej.
"Podróże małe i duże"
Solina w Polańczyku woj. podkarpackie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger