Gdzieś na jakimś kanale po japońsku pan gotował, ktoś inny przetłumaczył i dzięki temu w mojej miseczce pyszne danie się znalazło.
Polecam każdemu spróbowanie tego cuda bo warto.
Kapusta jest idealnie ugotowana a kurczak soczysty i pachnący.
Makaron z kapustą i kurczakiem.
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka pasty chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego - 60 ml
- 1 cebula
- 1/4 główki średniej kapusty białej
- 1 marchew
- 100 g ryżowego makaronu tagliatelle
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą i pod przykryciem zostawiłam na 5 minut.
- Posiekałam cebulę, marchew wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
- Posiekałam czosnek, kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę.
- Kapustę pokroiłam dość grubo.
- Na patelnię wlałam olej sezamowy i rzepakowy, włożyłam pastę chili i podsmażyłam ok. 30 sekund.
- Dodałam posiekany czosnek i znowu smażyłam 30 sekund.
- Teraz dodałam kawałki kurczaka i połowę porcji sosu sojowego i smażyłam aż kurczak stał się rumiany.
- Zdjęłam go z ognia i trzymałam w cieple - ja po prostu zawinęłam go w folie aluminiową ale można wstawić do nagrzanego piekarnika lub nakryć szczelnie ściereczką.
- Na patelnię włożyłam cebulę, kapustę, marchew, wlałam resztę sosu sojowego i smażyłam aż kapusta zmiękła.
- Ponownie kurczak wylądował na patelni wraz z odcedzonym makaronem.
- Dokładnie wymieszałam i danie gotowe.
Przepis kuchni japońskiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.