Przepis na ciasto wyszperałam u Sylwii w Ostra na słodko.
Pomysł mi się bardzo spodobał i tak oto mam na talerzu przepyszne ciasto marchewkowe.
Ciasto jest wilgotne, puszyste i przepyszne, będzie idealne do kawy czy herbaty albo bez niczego, zajadajcie ze smakiem.
Ciasto z marchewki.
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 3 duże jaja
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki cukru muscovado
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 100 g czekolady mlecznej z orzechami
- Marchew wyszorowałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę.
- Powoli potem ciągle miksując dolewałam olej.
- Powoli dodawałam mąkę wymieszaną z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Cały czas miksowałam.
- Na koniec dodałam marchewkę i dokładnie wymieszałam szpatułką.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno i wlałam do niej masę marchwiową.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 55 minut.
- Upieczone ciasto wyjęłam na kratkę i ułożyłam na nim posiekaną czekoladę.
- Jak zaczęła się rozpuszczać rozprowadziłam ją na całym cieście.
- Pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.