poniedziałek, 21 marca 2022

Ciasteczka owsiane fit

Dzisiaj jest pierwszy Dzień Wiosny co oznacza że powoli zaczynamy rozbierać się z zimowych ciuchów.
Warto więc zadbać o to aby nasze potrawy były fit, lekkie i zdrowe.
Dzisiaj dzięki uprzejmości Pasieki Miodowe Wzgórze mogłam wyczarować dla Was te przepyszne fit ciasteczka.
Jako dodatku użyłam miodu spadziowo - nektarowego i tutaj pełna dowolność, jednak miód być powinien.
W zależności jakiego miodu użyjecie taki smak zdominuje ciasteczka, moje są wyraziste i lekko ostrawe w smaku, takie jak lubię.
A teraz chwilę o zdrowiu.
Właściwości miodu spadziowo - nektarowego.
Stosowany jest w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu. 
Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące. 
Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu.
Ufff, dużo tego więc szukajcie na wiosnę, lato, jesień, zimę tego pysznego miodu.
Można go zakupić w Pasiece Miodowe Wzgórze, zachęcam.
Przepis na ciastka pochodzi ze strony Ania gotuje.
Polecam gorąco i zapraszam do stołu.
Owsiane ciasteczka na wiosnę.

Składniki: ok. 15 ciasteczek
  • 200 g płatków owsianych - 1 i 1/2 szklanki
  • 200 g dojrzałych bananów - 2 średnie banany
  • 3 łyżki miodu około 50 g
  • garść ulubionych owoców suszonych np. rodzynki, morele, żurawina - dałam rodzynki i żurawinę
  • garść ulubionych pestek np. słonecznika, dyni, sezam - dałam słonecznik i dynię

Przygotowanie ciasteczek:
  • Najpierw zajęłam się bananami.
  • Po prostu je obrałam i zgniotłam widelcem, można zmiksować na papkę.
  • Przełożyłam banany do miski.
  • Teraz płatki owsiane.
  • Szklanka ma pojemność 250 ml.
  • 1 szklankę płatków wsypałam do miski a 1/2 szklanki zmiksowałam na gruboziarnistą mąkę owsianą.
  • Można też zmiksować grubiej czy bardziej miałko przy użyciu młynka do kawy, dodałam do miski.
  • Można też zmiksować połowę płatków, albo więcej, będzie ok, tylko struktura ciasteczek będzie inna.
  • Wsypałam do miski żurawinę, rodzynki, słonecznik i dynię oraz dodałam 50 g miodu nektarowo - spadziowego.
  • Teraz rękoma wyrobiłam wszystko na jednolitą masę.
  • Masa jest gęsta i lepi się ale to w niczym nie przeszkadza.
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Łyżką nabierałam porcję masy, kładłam na blaszce i formowałam ciasteczka, zostawiając odstęp ok. 2 - 3 cm.
  • I tak do wyczerpania masy.
  • Piekłam ciastka przez 15 - 20 minut aby były rumiane i chrupiące.
  • Upieczone ciasteczka studziłam na kratce.
  • Dobrze przechowują się w słoiku.
  • Jeśli chcecie urozmaicić ciastka wystarczy dodać do nich kawałeczki czekolady, wiórki kokosowe, orzechy, będą smakowały obłędnie.
  • Idealne po treningu 😀

Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger