Taki chlebek - ciasto będzie dziś jedzony bo trzeba sobie dogadzać Dziewczyny, dziś przecież nasze święto.
Chlebek jest aromatyczny, wilgotny i bardzo smakowity.
Można go zajadać jako ciasto do kawy, herbaty czy czystka ale również posmarować masłem i ułożyć plaster sera, będzie wyśmienicie.
Ktoś ma ochotę dziś na chlebek jabłkowy?
- 2 jaja
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki oleju
- 2 średniej wielkości jabłka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ksylitolu, cukru lub czego używacie
- szczypta soli
- 1 cytryna
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów arachidowych
- garść rodzynków
- Jabłka - ja używam ze skórką, Wy możecie obrać jak nie jadacie.
- Przekroiłam je na połówki, wydrążyłam gniazda nasienne i połowę jabłka pokroiłam w drobną kostkę, skropiłam je sokiem z cytryny i wymieszałam ze szczyptą cynamonu, odstawiłam.
- Resztę jabłek starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Odłożyłam łyżkę orzechów i łyżkę żurawiny do dekoracji.
- Resztę orzechów posiekałam.
- W misce wymieszałam mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól, rodzynki, żurawinę i orzechy posiekane.
- W drugiej misce wymieszałam jaja, starte jabłka, olej, jogurt.
- Połączyłam zawartość obu misek, wymieszałam.
- Kesówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto.
- Na wierzchu ułożyłam pozostawione jabłka, żurawinę i orzechy.
- Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po 40 minutach sprawdziłam czy chleb nie za bardzo się spieka z wierzchu, należy wtedy nakryć go papierem do pieczenia.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Patyczek ma być suchy.
Przepis od Adriana Marczewska.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.