Szybkie, pyszne, puchate, z chrupiącą skórką bułeczki na śniadanie, pewnie byście zjedli?
To świetny pomysł i szybko je sami zrobicie, jak? już spieszę z przepisem.
Bułki są znakomite, polecam.
Jogurtowe bułki.
- 3 szklanki mąki pszennej T 650 - 480 g
- 1 saszetka suchych drożdży instant - 7 g
- 6 pełnych łyżek jogurtu greckiego - 140 g
- 1/2 szklanki wody - około 125 ml
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Do misy wsypałam mąkę, drożdże, sól oraz cukier, wymieszałam.
- Dodałam jogurt, letnią wodę i oliwę, wymieszałam dokładnie.
- Wyrabiałam w robocie z mieszadłem hakowym ok. 6 minut na II biegu.
- Ciasto ma być zwarte i elastyczne.
- Ciasto przełożyłam do miski obsypanej mąką, nakryłam ściereczką i odstawiłam na 60 minut do wyrastania.
- Wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i podzieliłam na 6 równych części.
- Z każdej uformowałam bułkę - ja podłużną ale róbcie jakie lubicie.
- Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Od razu ostrym nożem lub żyletką nacięłam bułki.
- Nakryłam bułki folia i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut.
- Przed włożenie do piekarnika spryskałam bułki wodą.
- Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut lub do ładnego zrumienienia.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
- Można zajadać ciepłe, są znakomite.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.