Czy wiecie że? kasza jęczmienna perłowa ma mnóstwo błonnika i selenu?
Regularne spożywanie kaszy powoduje obniżenie złego cholesterolu.
Dzisiaj umieściłam ją w przepysznej zupie.
Zupa jest sycąca, aromatyczna, idealna aby zaspokoić głód.
Zapraszam na obiad.
Zupa z zielonej chili.
- 2 łyżki masła
- 2 białe cebule
- 8 dużych cebulek dymek ze szczypiorem
- 2 - 3 zielone papryczki chili np. jalapeno
- 1 łyżka mąki pszennej T 650
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 1 laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 200 g gęstego jogurtu
- 2 łyżki soku z limonki
- szczypior do posypania
- sól morska
- Posiekałam dymki i cebulę w drobną kostkę, z jalapeno usunęłam nasiona i posiekałam drobno.
- Podsmażyłam cebule i jalapeno w dużym garnku na maśle.
- Nakryłam garnek pokrywką i na maleńkim ogniu dusiłam 10 minut.
- Potem dodałam mąkę i kaszę i zasmażyłam ok. minuty ciągle mieszając.
- Wlałam bulion, włożyłam laskę cynamonu oraz wsypałam gałkę muszkatołową i gotowałam na małym ogniu ok. 20 minut.
- Jogurt połączyłam z sokiem z limonki i chochelką zupy.
- Wlałam do garnka, wymieszałam, podgrzewałam nie dopuszczając do wrzenia aby jogurt się nie zważył.
- Doprawiłam solą do smaku.
- Na talerzu ułożyłam papryczki jalapeno marynowane i posypałam szczypiorem.
Przepis z książki "Na ostro" R. Lane i T. Morris
2 komentarze
Ciekawa pikantna zupa :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.