Aromatyczna, przepyszna zupa z małymi klopsikami zaspokoi głód niejednego głodomora i wielbiciela zup.
Polecam bardzo gorąco, jest znakomita, idealna na chłodne, lutowe popołudnie.
Tiftele to nic innego jak małe klopsiki, które tutaj pięknie współgrają z paprykowo - pomidorowym smakiem.
Zupa z klopsikami.
Zupa:
- 3 kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1200 ml bulionu drobiowego
- garść makaronu ryzowego orzo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g przecieru pomidorowego
- sól morska
- pieprz ziołowy
Tiftele:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Paprykę pokroiłam w paski i podsmażyłam na oliwie w dużym garnku.
- Teraz dodałam posiekaną cebulę i czosnek, smażyłam aż zmiękły.
- Teraz dodałam przyprawy: paprykę, pieprz ziołowy do smaku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Smażyłam 30 sekund i zalałam wszystko bulionem, zagotowałam i dodałam makaron, wymieszałam.
- Gotowałam 10 minut na średnim ogniu.
- Na koniec doprawiłam solą do smaku.
Przygotowanie tifteli:
- Marchew starłam na tarce o drobnych oczkach, wymieszałam z mięsem i posiekaną natką pietruszki.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Wyrobiłam całość rękoma na jednolitą masę.
- Z masy uformowałam małe kuleczki.
Wykończenie zupy:
- Do ugotowanej zupy wlałam przecier pomidorowy i zagotowałam.
- Wrzuciłam do zupy kuleczki mięsne i na małym ogniu gotowałam 10 minut.
- Podałam posypane natką pietruszki.
Przepis Jakuba Kuronia.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.