piątek, 25 lutego 2022

Wiejskie ciasto twarogowe z kruszonką

Przepyszne ciasto mam dziś na talerzu.
Sypkie, mokre, aromatyczne z chrupiącą kruszonką.
Zasmakuje każdemu i małemu i dorosłemu. 
Polecam gorąco do kawki czy herbaty.
Ciasto z kruszonką.

Składniki:
  • 125 g bardzo zimnego masła
  • 1 szklanka mąki orkiszowej T 630
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub jeśli używacie cukru + 3 łyżki do twarogu
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
  • Ciasto jest płaskie na 4 porcje, tortownica 22 cm, można użyć kwadratowej blaszki ale niedużej.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Masło starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam do niego mąkę, proszek do pieczenia, sól i ksylitol i zrobiłam kruszonkę rozcierając grudki w dłoniach.
  • Twaróg rozkruszyłam a potem roztarłam widelcem.
  • Dodałam do niego ksylitol i śmietanę i roztarłam dokładnie.
  • Jak nie lubicie grudek można masę serową zblendować.
  • Na dno tortownicy wysypałam połowę kruszonki, na nią masę twarogową i na wierzch resztę kruszonki.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Można posypać cukrem pudrem albo podać z lodami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Mięta

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger