Przepyszne ciasto mam dziś na talerzu.
Sypkie, mokre, aromatyczne z chrupiącą kruszonką.
Zasmakuje każdemu i małemu i dorosłemu.
Polecam gorąco do kawki czy herbaty.
Ciasto z kruszonką.
- 125 g bardzo zimnego masła
- 1 szklanka mąki orkiszowej T 630
- 1/4 szklanki ksylitolu lub jeśli używacie cukru + 3 łyżki do twarogu
- 300 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki śmietany 18 %
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto jest płaskie na 4 porcje, tortownica 22 cm, można użyć kwadratowej blaszki ale niedużej.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Masło starłam na tarce o grubych oczkach.
- Dodałam do niego mąkę, proszek do pieczenia, sól i ksylitol i zrobiłam kruszonkę rozcierając grudki w dłoniach.
- Twaróg rozkruszyłam a potem roztarłam widelcem.
- Dodałam do niego ksylitol i śmietanę i roztarłam dokładnie.
- Jak nie lubicie grudek można masę serową zblendować.
- Na dno tortownicy wysypałam połowę kruszonki, na nią masę twarogową i na wierzch resztę kruszonki.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Można posypać cukrem pudrem albo podać z lodami.
Przepis z archiwum.
2 komentarze
Mega wiejskie ciasto, wygląda fantastycznie <3!
OdpowiedzUsuńJest bardzo smakowite, do kawy idealne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.