czwartek, 17 lutego 2022

Tajskie curry z ciecierzycą, dynia i szpinakiem

Lubicie takie szybkie, proste dania tajskie?
Potrawa curry to nic innego jak warzywa zanurzone w sosie, czasami z mięsem.
U mnie dziś opcja bezmięsna, pyszna i pożywna, polecam.
Tajskie curry.
Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej
  • 300 g dyni - miałam Nelsona
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ok. 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • duża garść szpinaku
Do podania: 
  • listki kolendry
  • czarny ryż
  • cząstki limonki
Przygotowanie curry:
  • Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Waga dyni w składnikach podana jest przed obraniem.
  • Umyłam i osuszyłam szpinak.
  • W garnku na 2 łyżkach mleczka kokosowego podsmażyłam pastę curry.
  • Dodałam dynię, posiekaną cebulę i smażyłam na średnim ogniu ok. 2 minuty, posoliłam.
  • Teraz dodałam ciecierzycę, znowu 2 łyżki mleka kokosowego, kurkumę i z łyżki wody, gotowałam kolejne 2 minuty.
  • Następnie wlałam całe mleko i gotowałam ok. 10 minut i dodałam bulion.
  • Gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Na sam koniec włożyłam do garnka liście szpinaku i wymieszałam.
  • Zaraz zdjęłam z ognia.
  • Ugotowałam czarny ryż.
  • Podałam curry z ryżem, skropione sokiem z limonki, posypane listkami kolendry.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
W Puszczy Białowieskiej

4 komentarze

  1. Kuszące - lubię takie smaki:) Ciecierzycę zaś jadam nałogowo:D

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd takie piękne naczynie do serwowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż mam odpowiedzieć? ze sklepu. Naczynie do zapiekania, kupione dawno, dawno temu. W środku wstawione małe naczynko do serwowania.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger