Kupiłam gotowe, małe pierożki podczas dni tematycznych w Lidlu - kuchni włoskiej.
Miałam je zjeść inaczej ale pomysł na pyszną sałatkę sam wlazł na talerze, nie mogłam się oprzeć.
Wiecie co? to był znakomity pomysł.
Jeśli tylko uda się Wam zakupić te małe pierożki, polecam zróbcie sobie sałatkę.
Sałatka z pierożkami.
- 250 g pierożków z ciasta z atramentem z mątwy z ricottą i łososiem
- 75 g mixu młodych listków 1/2 szklanki mieszanki warzywnej z puszki Mexico Bonduelle
- 10 konserwowych małych patisonów
- 12 plastrów grubego chorizo
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki octu orzechowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
Sos:
- Do małego słoiczka wlałam oliwę, ocet, syrop daktylowy, dodałam szczyptę soli i pieprzu a także wcisnęłam ząbek czosnku.
- Dodałam musztardę i wymieszałam dokładnie potrząsając aby utworzyła się emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Plastry chorizo wysmażyłam na suchej patelni, zdjęłam i osuszyłam na ręczniku papierowym.
- Patisony pokroiłam na połówki, większe na ćwiartki.
- Pierożki podgrzałam we wrzącej wodzie, odcedziłam.
- Do miski włożyłam mix listków, chorizo, patisony, pierożki i mieszankę Mexico, wymieszałam.
- Polałam całość sosem i zajadamy.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Pyszna sałatka i ciekawe pierożki :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.