sobota, 26 lutego 2022

Racuszki z bananami

Będzie pyszny deser do kawy, herbaty czy czystka jak tylko nastawicie ciasto drożdżowe a potem usmażycie te cudowne racuchy.
Ja już miałam przyjemność się nimi delektować, teraz pora na Was moi drodzy. 
Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani z Jaśminowej kuchni.
Polecam i Wam.
Racuchy z bananami.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 22 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy 38 g
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki wódki czystej - można pominąć
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 banan
  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów:
  • Drożdże rozpuściłam w letnim mleku, dodałam jajo, olej, alkohol, wymieszałam.
  • Mąkę wymieszałam z cukrem i budyniem i wsypałam do mokrych składników, wymieszałam.
  • Wymieszałam dokładnie aż powstało gęste ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
  • Banana pokroiłam na plasterki.
  • Ciasto odstawiłam pod przykryciem na 20 - 30 minut aby wyrosło.
  • Jak ciasto wyrosło rozgrzałam na patelni tłuszcz, nie musi być go bardzo dużo.
  • Nałożyłam łyżką porcje masy, na nią ułożyłam 2 - 3 plasterki banana i nakryłam drugą łyżką masy.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Można podczas smażenia nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, pięknie wyrosną jeszcze.
Smacznego.
Przepis od Ani.
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger