Przepis znalazłam u Rafała i spodobał mi się.
Teraz tatale na moim talerzu się znalazły.
Tatale jak napisał Rafał to naleśniki z Ghany podawane do wszelkiego rodzaju potraw na bazie fasoli.
Są wyśmienite, mają cudny kolor i smakują wybornie.
Polecam gorąco to pożywne danie.
Tatale, placki z bananów.
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 5 - 7 cm korzenia imbiru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- sól morska
- olej do smażenia
Do podania:
- 1 puszka fasoli Pinto - 400 ml
- 150 ml sosu pomidorowego z czosnkiem i ziołami
- 2 gałązki bazylii
- sól morska
- 1/2 łyżeczki sosu habanero
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Naleśniki:
- Starłam imbir na tarce, posiekałam drobno cebulę.
- Banany włożyłam do miski i rozgniotłam widelcem i skropiłam sokiem z cytryny.
- Dodałam paprykę i sól i bardzo dokładnie wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Jeśli masa jest za gęsta wystarczy dodać kilka łyżek wody z puszki fasoli czyli aqafaby i ponownie wymieszać.
- Odstawiłam ciasto na 20 minut aby odpoczęło.
Fasola:
- Odcedziłam fasolę na sicie i wrzuciłam na patelnie na rozgrzany olej, smażyłam 2 minuty i wlałam sos pomidorowy, gotowałam 5 minut aż sos zgęstniał.
- Teraz dodałam sól, posiekaną bazylię, oregano i sos habanero, zagotowałam i gotowe.
Przygotowanie naleśników:
- Na rozgrzany tłuszcz nakładałam porcje masy bananowej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Masa jest bardzo delikatna i trzeba uważać przy przewracaniu aby się nie rozpadły.
- Podałam placki z fasolka Pinto,
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.