Nazwa tego placka pochodzi od ilości gatunków cebul które zostały użyte do jego wyrobu.
Przepis znalazłam na blogu White end Onions i autorka nazwała placek 3 cebule, ja 5 cebul a Wy tak jak użyjecie cebule.
Placek jest mega aromatyczny, przepyszny, rozpływa się w ustach, warto popróbować jeśli oczywiście lubicie cebulę bo inaczej tutaj się nie da.
Zapraszam na pyszny obiad.
Placek 5 cebul.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 100 g mąki konopnej
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 i 1/2 g suchych drożdży
- około 300 ml wody letniej
- szczypta soli morskiej
- 1 duża biała cebula
- 2 czerwone cebule
- 1 duża szalotka
- 1 duża różowa cebula
- 1 żółta cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- kilka łyżek gęstej śmietany
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony pieprz
- płatki ostrej papryki
- Do miski wsypałam drożdże, wszystkie mąki, sól.
- Wlałam wodę, dodałam olej i wymieszałam.
- Potem wyrobiłam na zwarte, jednolite i elastyczne ciasto.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam wszystkie cebule.
- Mieszając smażyłam aż cebule skarmelizowały się i trwa to ok. 20 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam płatki chili.
Przygotowanie placków:
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części i z każdej rozciągnęłam placek - u mnie takie prostokąty.
- Placki posmarowałam śmietaną i nałożyłam na każdy porcje cebuli.
- Ułożyłam je na blaszkach z wyposażenia piekarnika i piekłam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół aż brzegi się ładnie zrumieniły.
- Zajadamy gorące.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.