Przepis pochodzi z książki Diany G. Armstrong "Gdzieś na południu Toskanii".
Warzywa są soczyste, aromatyczne, po prostu pyszne, musicie spróbować koniecznie.
Będziecie piec warzywa ciągle bo to uzależnienie 😋
Pieczone warzywa.
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 cukinie
- 1 średni bakłażan
- 1 średni por
- 1 cebula
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- garść świeżych ulubionych ziół - u mnie bazylia, natka pietruszki, koperek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Papryki pokroiłam w krążki, tak samo jak fenkuła.
- Bakłażana i cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
- Bakłażana posoliłam i odłożyłam na 15 minut.
- Potem go osuszyłam ręcznikiem papierowym.
- Cebulę i pora pokroiłam w krążki.
- Warzywa wrzuciłam do brytfanki, polałam oliwą, posypałam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami i rękoma dokładnie natarłam wszystkie warzywa mieszanką.
- Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Podałam warzywa z sosem czosnkowym.
Przepis z książki "Gdzieś na południu Toskanii"
2 komentarze
Uwielbiam takie proste fit dania :)
OdpowiedzUsuńPieczone warzywa są przepyszne, warto je zajadać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.