Tłusty Czwartek się zbliża i czas pomyśleć o pączkach.
Jeśli ktoś nie może, nie chce lub nie lubi 😉 tradycyjnych smażonych pączków te mini pączusie pieczone będą świetną alternatywą dla zwykłych.
Właściwie ktoś powie że to bułeczki z budyniem, niech i tak będzie, ważne że są pyszne i znikają szybko.
Polecam do wypiekania.
Pieczone mini pączki.
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 120 - 130 ml ciepłego mleka
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 - 5 łyżek roztopionego masła
- 1 saszetka suchych drożdży instant - 7 g
- cukier puder do posypania
- mleko do smarowania pączków
- Ciepłe mleko wymieszałam z cukrem waniliowym, wsypałam drożdże i wymieszałam.
- Odstawiłam na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Potem do wyrośniętego zaczynu dodałam jaja, sól i wymieszałam do połączenia składników.
- Teraz wsypałam mąkę i wymieszałam aż wchłonęło mąkę.
- Polałam wszystko masłem rozpuszczonym i wystudzonym.
- Zarobiłam szybko ciasto.
- Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 40 minut do wyrastania.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i rozwałkowałam na placek ok. 1,5 cm grubości.
- Małą szklaneczką wykrawałam małe krążki.
- Ułożyłam krążki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarowałam mlekiem i wstawiłam do gorącego piekarnika.
- Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
- Po upieczeniu studziłam pączki na kratce.
Przygotowanie kremu:
- Ugotowałam budyń tak jak napisano na opakowaniu tylko w 400 ml mleka, dodając cukier.
- Do gorącego budyniu włożyłam pokrojone na kawałki masło i mieszając rozpuściłam je.
- Budyń odstawiłam do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas aby nie powstał kożuch.
Przygotowanie pączków:
- Wystudzone bułki nadziałam kremem budyniowym przy użyciu szprycy z cienką końcówką do nadziewania.
- Nadziane pączki posypałam cukrem pudrem.
2 komentarze
Wyglądają rewelacyjnie <3!
OdpowiedzUsuńI są bardzo smaczne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.