Upiekłam warzywa, potem je zmiksowałam a teraz mam pyszną paste do naleśników, pieczywa, surowych warzyw w słupkach.
Można ja zajadać samodzielnie, wybór zostawiam zjadającym.
Polecam gorąco.
Pasta z warzyw.
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 cukinie
- 1 średni bakłażan
- 1 średni por
- 1 cebula
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- garść świeżych ulubionych ziół - u mnie bazylia, natka pietruszki, koperek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Papryki pokroiłam w krążki, tak samo jak fenkuł.
- Bakłażana i cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry.
- Bakłażana posoliłam i odłożyłam na 15 minut.
- Potem go osuszyłam ręcznikiem papierowym.
- Cebulę i pora pokroiłam w krążki.
- Warzywa wrzuciłam do brytfanki, polałam oliwą, posypałam solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami i rękoma dokładnie natarłam wszystkie warzywa mieszanką.
- Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.
- Warzywa ostudziłam a potem przełożyłam je do blendera lub malaksera i zmiksowałam na pastę.
- Ewentualnie doprawić do smaku.
Przepis własny.
4 komentarze
Totalnie moje smaki uwielbiam wszystkie pasty :)
OdpowiedzUsuńTa jest wyśmienita i wyjątkowa, warto sobie ją zrobić. Polecam Do Połowy Pełna.
UsuńPyszna i zdrowe wege pasta ;D
OdpowiedzUsuńLubisz takie pasty? spróbujesz zrobić?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.