środa, 23 lutego 2022

Pączusie z rodzynkami

To na jutro usmażyłam te pączusie ale czy dotrwają? 
Zobaczymy, są pyszne, szybko się je robi, polecam gorąco.
Jeszcze zdążycie i wszyscy Ci co spragnieni pączków będą mieli miłą alternatywę do tradycyjnych.
Polecam gorąco.
Pączki z rodzynkami.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki namoczonych rodzynków
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtaczania

Przygotowanie pączków:
  • Przy użyciu malaksera wyrobiłam gładkie i zwarte ciasto wrzucając składniki do misy.
  • Na koniec dodałam namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki.
  • Ciasto ma mieć taką konsystencję aby można było z niego uformować kulkę.
  • Uformowane kulki smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Patyczkiem sprawdzałam czy są usmażone.
  • Układałam je na ręczniku kuchennym aby osączyć tłuszcz.
  • Zimne obtaczałam w cukrze pudrze.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca na plaży w Ustce

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger