sobota, 19 lutego 2022

Makaron ryżowy z zielonymi warzywami po japońsku

Szybkie danie z mnóstwem warzyw, aromatyczne, pożywne, pyszne.
Czasami tak mało trzeba aby wyczarować coś tak pysznego.
Polecam skorzystać z przepisu.
Makaron z zielonymi warzywami.
Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka ramiro
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu mango z miętą
  • 2 garście szpinaku
  • 100 g makaronu ryżowego tagliatelle
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie dania:
  • Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą i przykryłam na 5 minut.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam, brokuła podzieliłam na mniejsze kawałki, łodygę posiekałam.
  • Paprykę pokroiłam w paski, papryczkę chili posiekałam.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Na patelni rozgrzałam olej, dodałam chili, czosnek i cebulę, zeszkliłam.
  • Teraz dodałam paprykę, smażyłam 3 minuty, potem wlałam sos sojowy i mleczko kokosowe, zagotowałam.
  • Wrzuciłam brokuła, gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam ostrym sosem do smaku i na koniec wrzuciłam szpinak, zamieszałam, zdjęłam z ognia.
  • Dodałam odcedzony makaron i wymieszałam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Róże

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger