Przepis na to przepyszne danie pochodzi z książki Jamiego Olivera "7 sposobów".
Risotto tak przyrządzone jest kremowe, pyszne i za szybko znika z talerza.
jak jedliśmy to tylko pomrukiwania było słychać, dlatego polecam gorąco.
Risotto z brokułami.
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 1 brokuł ok. 375 g
- 1 cebula
- 2 filety z sardeli w oleju
- 300 g ryżu arborio
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna
- 60 g gorgonzoli
- oliwa
- Bulion postawiłam na palniku aby ciągle lekko "pyrkotał", musi być gorący.
- Zdrewniałą część łodygi brokuła odcięłam a resztę łodygi drobno posiekałam.
- Różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Posiekałam cebulę.
- Do środka dużego rondla wlałam 1 łyżkę oliwy i podsmażyłam cebulę i posiekaną łodygę brokuła.
- Smażyłam ok. 8 minut aż zmiękły.
- W międzyczasie dodałam na patelnię sardele aby się rozpadły a zostawiły swój smak.
- Teraz wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty ok. 2 minut.
- Następnie po chochli zaczęłam wlewać bulion, ciągle mieszając.
- Wlewałam kolejne chochelki dopiero wówczas jak pierwszą wchłonął ryż.
- I tak do końca bulionu, będzie to trwało ok. 20 minut.
- Po upływie ok. 10 minut dodałam również różyczki brokuła.
- Listki natki pietruszki włożyłam do moździerza, dodałam sok z 1/2 cytryny oraz 2 łyżki oliwy, utłukłam na pesto.
- Na patelnię wkruszyłam połowę ilości sera gorgonzola, wlałam sok z 1/2 cytryny i wymieszałam.
- Na talerzu posypałam resztą pokruszonego sera oraz skropiłam oliwą pietruszkową.
Przepis Jamiego Olivera.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.