Powiem tak, nie sposób przejść koło niego obojętnie i nie zerknąć, i nie powąchać.
Ten tort to petarda, słodki, bo taki musi być, kremowy, z chrupiąca bezą, idealny do koniecznie gorzkiej kawy czy herbaty albo czystka.
Będzie idealny na deser.
Polecam gorąco.
Tort bezowy z fistaszkami.
- 6 białek z dużych jaj
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem fistaszkowy:
Przygotowanie blatów bezowych:
- 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g cukru
- 100 g orzeszków ziemnych
- 50 ml wody
Przygotowanie blatów bezowych:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przy użyciu robota kuchennego ubiłam białka z solą na sztywną pianę.
- Teraz dodawałam po łyżce cukier i miksowałam do momentu rozpuszczenia, wtedy dodawałam następną łyżkę cukru.
- W efekcie końcowym piana ma być sztywna i lśniąca.
- Dodałam wtedy sok z cytryny i na końcu wmieszałam skrobię ziemniaczaną.
- Na blaszkach z wyposażenia piekarnika ułożyłam papier do pieczenia i narysowałam na nim 2 okręgi o średnicy 21 cm.
- Wyłożyłam na te kręgi pianę z białek, wierzch wyrównałam.
- Piekarnik nagrzałam do 150 C z termoobiegiem i włożyłam do niego obie blachy z bezą i od razu zmniejszyłam temperaturę do 120 C.
- Suszyłam 1 godzinę i 45 minut - do 2 godzin.
- Beza ma być wysuszona z wierzchu i pękać przy dotknięciu.
- Zostawiłam bezę do całkowitego wystudzenia.
- Najlepiej upiec je dzień wcześniej.
Przygotowanie kremu fistaszkowego:
- Zmiksowałam śmietankę, masło orzechowe i cukier na jednolitą masę.
- Bez potrzeby nie ubijać długo.
Przygotowanie praliny:
- W dużym garnku zagotowałam cukier i wodę bez mieszania do momentu aż masa przybrała kolor złotego karmelu.
- Wsypałam orzechy i potrząsając garnkiem wymieszałam zawartość, którą wylałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowałam cienką warstwą.
- Pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Jak ostygły to pokruszyłam je na małe kawałeczki.
Przygotowanie tortu:
- Pierwszy blat ułożyłam na talerzu, wyłożyłam na niego połowę kremu.
- Na kremie ułożyłam drugi blat, resztę kremu i posypałam praliną.
- Schłodziłam tort w lodówce.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.