sobota, 12 lutego 2022

Drożdżowy warkocz z jabłkiem i rodzynkami

Do kawy, herbaty, czystka, kubka kakao, idealne ciasto.
Aromatyczne jabłka i kremowe rodzynki to połączenie idealne, spróbujcie koniecznie.
Ja ze swojej strony powiem tylko że znika bardzo szybko i trzeba się zabierać za pieczenie następnego.
Warkocz z jabłkami.

Składniki:
Ciasto:
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego + 6 łyżek
  • 2 łyżki mąki pszennej T 650 do rozczynu
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 550 - 600 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 g jabłek
  • 100 g rodzynków
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • żółtko do posmarowania

Przygotowanie ciasta:
  • 1 łyżkę cukru wymieszałam z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki i drożdżami, odstawiłam aby zaczyn zaczął pracować na 20 minut.
  • Rozpuściłam i wystudziłam masło.
  • Do rozczynu dodałam masło, jaja, sól, 6 łyżek cukru i dokładnie zmiksowałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i zagniotłam ciasto, elastyczne.
  • Nakryłam ciasto ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na ok. 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia:
  • Wodę zagotowałam z cukrem.
  • Jabłka pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do syropu.
  • Gotowałam aż syrop odparował i wtedy dodałam rodzynki, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
Przygotowanie warkocza drożdżowego:
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam, zrobiłam rulon i podzieliłam go na dwie części.
  • Jedna większa od drugiej.
  • Mniejszą część rozwałkowałam na prostokąt 26 x 34 cm.
  • Na środek nałożyłam nadzienie i zwinęłam prostokąt w rulon.
  • Większą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt 26 x 40 cm i na środku ułożyłam roladę z jabłkami.
  • Nacięłam ciasto po skosie jak na zdjęciu.
  • Zaplotłam warkocz przeplatając paski z prawej i lewej strony na przemian.
  • Pozostawiłam ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do wyrastania na ok. 30 minut.
  • Wyrośnięty warkocz posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania gór/dół przez 25 minut.
  • Upieczone ciasto studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Brzeskach woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger