Pyszne danie warzywne w pikantnym sosie to oczywiście curry.
Ciecierzyca chrupiąca, kremowe bataty, sosik marzenie, pokusicie się?
Ja polecam gorąco.
Curry z batatami i ciecierzycą.
- 1 puszka ciecierzycy - 400 g
- 500 g świeżych pomidorów lub puszka krojonych
- 2 średniej wielkości bataty
- kostka wędzonego tofu - 200 g
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki do posypania
- Bataty obrałam, pokroiłam w kostkę i blanszowałam w osolonej wodzie 5 minut.
- Tofu pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Pomidory pokroiłam w kostkę, ja ze skórką ale jak nie lubicie to zdejmijcie ją.
- Na patelnię z tofu dodałam pomidory, smażyłam 3 minuty, dodałam ziemniaki i dusiłam pod przykryciem 8 minut.
- Potem zdjęłam pokrywkę i gotowałam aż sos stał się gęsty, wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę.
- Wody w puszki czyli aquafaby nie wylewajcie, będzie pyszny majonez.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołami, chili i kurkumą, gotowałam jeszcze 2 minuty.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Przepis własny.
1 komentarze
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.