Szarlotki, jabłeczniki, któż ich nie lubi? chyba nie ma nikogo.
Chwilę zakręciłam ciasto, posiekałam jabłka i ciasto gotowe do piekarnika.
Potem ok. godziny pieczenia i zajadamy pyszny jabłecznik.
Zapraszam do stołu.
Ciasto z jabłkami.
- 140 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka Golden Delicius
- 2 - 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika: miodu, cukru + 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 jaja
- 60 g rozpuszczonego masła
- 200 g mleka
- 50 g orzechów laskowych
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Masło rozpuściłam i ostudziłam.
- Jaja ubiłam na białą pianę razem z ksylitolem i solą.
- Teraz dodałam letnie mleko i masło i dalej ubijałam.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksowałam całość na gładką masę.
- Dodałam posiekane orzechy, wymieszałam.
- Z jabłek usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno - i wylałam połowę masy.
- Na masie ułożyłam połowę plastrów jabłek, posypałam łyżką cukru trzcinowego oraz szczyptą cynamonu.
- Wylałam resztę masy i ułożyłam resztę jabłek, posypałam cukrem i cynamonem.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Sprawdziłam patyczkiem czy jest upieczone.
- Ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
2 komentarze
Interesujące ciasto jabłkowe ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, idealne do kawki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.