Wystarczy parę składników wrzucić do miski, wymieszać a potem to już z górki.
Rośnie szybko, nie trzeba go doglądać.
Zaczynamy wypiekanie?
Chleb z rodzynkami.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm- 150 g zakwasu żytniego
- 500 g wody
- 20 g soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 80 g rodzynków
- 400 g mąki żytniej T 720
- 400 g mąki orkiszowej T 630
- 100 g mleka
- oliwa do posmarowania
- Wymieszałam w dużej misce zakwas z solą, wodą i drożdżami.
- Dodałam rodzynki, mleko i pozostawiłam na 15 minut aby rodzynki napęczniały.
- Potem dodałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników.
- Foremki nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
- Wyrównałam wierzch, spryskałam oliwą, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 5 - 6 godzin.
- Ciasto wyrośnie do wysokości foremek.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis własny.
6 komentarze
Dorotko, zakwas wcześniej dokarmiony?
OdpowiedzUsuńNie, ja brałam z lodówki.
UsuńUpiekłam, bez rodzynek ale wyszedł bardzo smaczny! I super, że nie trzeba pamiętać o dokarmieniu zakwasu :) Dzięki za przepis
UsuńCieszę się że smakował, pozdrawiam Beatko.
UsuńPyszny domowych chleb z rodzynkami :)
OdpowiedzUsuńPewnie że tak, takiego można zjeść za dużo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.