Szybki, pyszny, domowy chleb na moim stole, namawiam także żeby i na Waszym.
Domowy chleb to naprawdę nic trudnego i warto pokusić się o upieczenie takiego bochenka aby potem zajadać przepyszny chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem.
Na śniadanie idealny, polecam.
Chleb mieszany.
- 115 g zakwasu pszennego z lodówki
- 750 g wody
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 18 g soli
- 470 g mąki żytniej T 720
- 1 łyżeczka ciemnego słodu jęczmiennego
- 400 g mąki pszennej T 650
- Do dużej miski wlałam wodę, dodałam zakwas i drożdże, sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam słód jęczmienny i ponownie wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam ciasto do foremek, wygładziłam wierzch.
- Foremki nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 6 - 8 godzin.
- Wyrośnięty do wysokości foremek chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Przepis własny.
2 komentarze
Na zakwasie najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńMy tez lubimy zakwasowce, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.