wtorek, 8 lutego 2022

Chleb pszenno - żytni drożdżowo - zakwasowy

Szybki, pyszny, domowy chleb na moim stole, namawiam także żeby i na Waszym.
Domowy chleb to naprawdę nic trudnego i warto pokusić się o upieczenie takiego bochenka aby potem zajadać przepyszny chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. 
Na śniadanie idealny, polecam.
Chleb mieszany.

Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
  • 115 g zakwasu pszennego z lodówki
  • 750 g wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 18 g soli 
  • 470 g mąki żytniej T 720
  • 1 łyżeczka ciemnego słodu jęczmiennego
  • 400 g mąki pszennej T 650
Przygotowanie chleba:
  • Do dużej miski wlałam wodę, dodałam zakwas i drożdże, sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam słód jęczmienny i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam ciasto do foremek, wygładziłam wierzch.
  • Foremki nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 6 - 8 godzin.
  • Wyrośnięty do wysokości foremek chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger