Dziś będzie bardzo łatwy wykonaniu chlebek.
Zamieszacie w misce, wstawicie na 60 godzin do lodówki, tak dobrze czytacie.
Aż tyle czasu potrzeba aby ciasto dojrzało a chleb potem miał głęboki smak.
Potem tylko wyjąć, uformować i do pieca, zobaczcie sami.
Prosty chleb.
- 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 380 ml wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki siemienia lnianego
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam dokładnie.
- Ciasto posypałam po wierzchu mąką, nakryłam pokrywką i wstawiłam na 60 godzin do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wyjęłam i na blacie ocieplało się ok. 60 minut.
- Ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na dwie części i z każdej zrobiłam baton, który skręciłam w kilku miejscach.
- Ułożyłam bochenki na blaszce, posypałam mąką i zostawiłam na 60 minut aby urosły.
- Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Przepis własny.
2 komentarze
Fantastyczny orkiszowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy, idealny na śniadanie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.