Lubicie zupy wprost z Azji?
To idealny sposób jak szybko chcemy ugotować coś pysznego.
Trzeba mieć jednak azjatyckie składniki które zakupić można w Kuchniach świata albo w marketach na stoiskach z orientalną żywnością.
Zaczynamy gotowanie? zapraszam.
Zupa z krewetkami.
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- 5 liści limonki kafir
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka sosu Hot Mango Mint Sauce
- 300 g obranych świeżych krewetek
- 150 g makaronu Mie
- sok z 1 limonki
- liście kolendry do posypania
- sos sojowy do skropienia na talerzu
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej listki limonki kafir, stłuczoną pałką, trawę cytrynową, oraz pokrojona w krążki papryczkę chili a także starty na tarce korzeń imbiru i pastę z tamaryndowca.
- Smażyłam 3 minuty aż przyprawy zaczęły pachnieć.
- Wtedy do garnka wlałam bulion i mleczko kokosowe, gotowałam 2 minuty.
- Teraz do zupy wrzuciłam makaron i obrane wcześniej i sprawione krewetki, gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam do smaku sosem Hot Mango Mint i sokiem z limonki.
- Na talerzu skropiłam sosem sojowym i posypałam listkami kolendry.
Przepis: Przemek.
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńA smaukje jeszcze lepiej. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.