Przepis na zupę znalazłam na blogu Małgosi, która promuje dietę LCHF czyli Low Carb High Fat.
Jest to dieta niskowęglowodanowa.
Podobają mi się przepisy z jej bloga i czasami z nich korzystam.
Zupa z tego przepisu jest przepyszna więc polecam z czystym sercem.
Zupa z kalafiora keto, zwana złotą zupą.
- 1 kalafior
- 3 liście jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 puszka kokosowego mleka
- 500 ml domowego wywaru drobiowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g kokosowych wiórków
- 1 łyżka kokosowego oleju do smażenia
- sól morska
- czarny pieprz do smaku
- 10 listków mięty pieprzowej do posypania
- Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym.
- Skropiłam kalafiora oliwą i posoliłam a potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Posiekałam kolendrę, posiekałam listki bez łodyżek jarmużu.
- Upieczonego kalafiora drobno pokroiłam.
- Kmin rzymski uprażyłam na suchej patelni i potem zmiażdżyłam w moździerzu.
- Cebulę i czosnek posiekałam i zeszkliłam na oleju kokosowym.
- Teraz dodałam wszystkie przyprawy, kalafiora, jarmuż, kolendrę i smażyłam kolejne 2 minuty.
- Dodałam do garnka bulion, mleczko kokosowe i gotowałam 10 minut.
- Doprawiłam zupę do smaku solą, pieprzem, wsypałam wiórki kokosowe i posiekane listki mięty.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.