piątek, 7 stycznia 2022

Zupa z pieczonego kalafiora i jarmużu

Przepis na zupę znalazłam na blogu Małgosi, która promuje dietę LCHF czyli Low Carb High Fat.
Jest to dieta niskowęglowodanowa.
Podobają mi się przepisy z jej bloga i czasami z nich korzystam.
Zupa z tego przepisu jest przepyszna więc polecam z czystym sercem.
Zupa z kalafiora keto, zwana złotą zupą.

Składniki: 4 porcje
  • 1 kalafior
  • 3 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 puszka kokosowego mleka
  • 500 ml domowego wywaru drobiowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g kokosowych wiórków
  • 1 łyżka kokosowego oleju do smażenia
  • sól morska
  • czarny pieprz do smaku
  • 10 listków mięty pieprzowej do posypania
Przygotowanie zupy:
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym.
  • Skropiłam kalafiora oliwą i posoliłam a potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Posiekałam kolendrę, posiekałam listki bez łodyżek jarmużu.
  • Upieczonego kalafiora drobno pokroiłam.
  • Kmin rzymski uprażyłam na suchej patelni i potem zmiażdżyłam w moździerzu.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i zeszkliłam na oleju kokosowym.
  • Teraz dodałam wszystkie przyprawy, kalafiora, jarmuż, kolendrę i smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Dodałam do garnka bulion, mleczko kokosowe i gotowałam 10 minut.
  • Doprawiłam zupę do smaku solą, pieprzem, wsypałam wiórki kokosowe i posiekane listki mięty.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pilica we wsi Teofilów woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger