Przeważnie podaje się go do zupy, tym razem u mnie zjedzony z kalmarami i łososiem.
Gotowy makaron Udon do nabycia w Kuchniach Świata.
Danie było pyszne i dzielę się przepisem bo warto sobie takie przygotować.
Polecam gorąco wielbicielom owoców morza i nie tylko.
Udon z kalmarami i łososiem.
- 400 g gotowego makaronu Udon
- 150 g filetu z łososia ze skórą
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju
- 500 g pierścieni kalmarów
- 1 jajo
- bułka tarta do obtoczenia
- oliwa do smażenia
- sól morska
- pieprz brazylijski świeżo mielony
- liście sałaty rzymskiej
- listki kolendry
- Makaron zalałam wrzącą wodą aby się ogrzał.
- Łososia wraz ze skórą pokroiłam w paski.
- Zalałam sosem ostrygowym i natarłam rybę, odstawiłam na 30 minut.
- Jajo rozkłóciłam z solą i pieprzem.
- Pierścienie kalmarów zanurzałam w jaju a potem bułce tartej.
- Na oleju podsmażyłam paski łososia aby były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku czyli po minucie z jednej i drugiej strony.
- Na tą samą patelnię wlałam oliwę i podsmażyłam kalmary, po 2 minuty z każdej strony, zdjęłam z patelni.
- Makaron odcedziłam wrzuciłam na patelnię, wymieszałam.
- Podałam z paskami łososia i krążkami kalmarów posypane listkami kolendry.
Przepis własny.
2 komentarze
Pyszności! Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że to tez Twoje smaki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.