Pyszna wersja szakszuki według szefa kuchni restauracji Signature w Warszawie.
Tak podana jest bardzo treściwa, idealna na obiad.
Polecam gorąco do spróbowania.
Klopsiki w szakszuce.
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 puszki krojonych pomidorów po 400 g
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 4 jaja
- 100 g sera feta
- 2 - 3 strąki papryki marynowanej
- 100 g oliwek czarnych
Pulpety:
- 400 g mięsa jagnięcego mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 jajo
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z 1 limonki
- listki kolendry do posypania
- olej do smażenia
Pulpety:
- Mięso przełożyłam do miski, dodałam skórkę otartą z wcześniej wyparzonej limonki a także jajo, sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość wymieszałam dokładnie.
- Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczałam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Przygotowanie szakszuki:
- Posiekałam cebulę, czosnek i chili i podsmażyłam na patelni na oliwie.
- Najlepiej użyć tutaj patelni która nadaje się do włożenia do piekarnika, będziemy bowiem zapiekać wszystko.
- Dodałam na patelnie wszystkie przyprawy i smażyłam jeszcze 1 minutę.
- Teraz dodałam pomidory i gotowałam jakieś 10 minut aż sos zgęstniał.
- Teraz na patelnię do sosu pomidorowego powkładałam pulpety.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 10 minut.
- Po tym czasie dodałam pokrojoną paprykę, oliwki i w dołki wbiłam 4 jaja.
- Połowę fety pokruszyłam na wierzch.
- Zapiekałam jeszcze 5 - 8 minut w zależności od wielkości jajek.
- Po zapieczeniu posypałam reszta fety i listkami kolendry.
Przepis od Wojciech Kilian.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.