niedziela, 16 stycznia 2022

Sasznie - białoruskie kotlety z serem

Ten hit kuchni białoruskiej posmakuje każdemu smakoszowi placków z serem jak i kotletów ziemniaczanych.
Pyszne na obiad, śniadanie czy kolacje, ja polecam bardzo gorąco.
Ten przysmak posmakuje i małemu i dużemu.
Białoruskie sasznie.

Składniki:
  • 1000 g ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 300 g białego sera
  • 1 jajo
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
Do podania:
  • kwaśna śmietana 
  • szczypiorek ok. 1 pęczka
Przygotowanie dania:
  • Ser przepuściłam przez maszynkę do mięsa.
  • Dodałam sól, pieprz i połowę posiekanego szczypiorku, wymieszałam.
  • Ziemniaki ugotowałam, ostudziłam i przecisnęłam przez praskę.
  • Do wystudzonych dodałam jajo, mąkę i sól i dokładnie wymieszałam.
  • Nabierałam kulkę ciasta wielkości śliwki renklody, spłaszczyłam, na środek nałożyłam łyżeczkę sera, zlepiłam brzegi i uformowałam kotlecika.
  • Smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger