Ten hit kuchni białoruskiej posmakuje każdemu smakoszowi placków z serem jak i kotletów ziemniaczanych.
Pyszne na obiad, śniadanie czy kolacje, ja polecam bardzo gorąco.
Ten przysmak posmakuje i małemu i dużemu.
Białoruskie sasznie.
- 1000 g ziemniaków
- 150 g mąki pszennej T 650
- 300 g białego sera
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Do podania:
- kwaśna śmietana
- szczypiorek ok. 1 pęczka
- Ser przepuściłam przez maszynkę do mięsa.
- Dodałam sól, pieprz i połowę posiekanego szczypiorku, wymieszałam.
- Ziemniaki ugotowałam, ostudziłam i przecisnęłam przez praskę.
- Do wystudzonych dodałam jajo, mąkę i sól i dokładnie wymieszałam.
- Nabierałam kulkę ciasta wielkości śliwki renklody, spłaszczyłam, na środek nałożyłam łyżeczkę sera, zlepiłam brzegi i uformowałam kotlecika.
- Smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorem.
Przepis z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.