Risotto to jedno z moich ulubionych dań, Przemka zresztą też.
Podaję je często dodając ulubione składniki.
Dziś padło na ośmiornicę gotowaną na winie z czosnkiem i pomidorami.
Pamiętajcie aby do risotto użyć ryżu przeznaczonego tylko do risotto: arborio lub carnaroli, wtedy będzie kremowe i pyszne.
I jeszcze jedno, zaczynając gotować risotto wszystkie składniki muszą być gotowe a Wy nie odchodzicie od patelni, tylko mieszacie.
Obok na palniku stoi gorący bulion aby po chochelce dolewać, nie obniżając przy tym temperatury na patelni.
Zaczynamy gotowanie?
Ośmiornica w risotto.
Ośmiornica:
- 6 - 8 macek ośmiornicy
- 100 ml oliwy
- 4 pomidory
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka wytrawnego wina białego
- 1 papryczka chili
- 3 liście laurowe
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
Risotto:
- 400 g ryżu arborio
- kawałki ośmiornicy jw.
- oliwa do podsmażenia ośmiornicy
- 2 łyżki oliwy do risotto
- 2 ząbki czosnku
- biała część średniego pora
- 50 ml szampana - wina musującego
- 650 ml bulionu z ośmiornicy
- ok. 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 50 g startego parmezanu
Ośmiornica:
- Do garnka wlałam oliwę, wodę, wino, dodałam pomidory pokrojone na kawałki, cały pęczek natki pietruszki i przyprawy.
- Papryczkę chili wrzuciłam w całości, tak samo jak i ząbki czosnku.
- Zagotowałam i na gotujący płyn wrzuciłam macki ośmiornicy.
- Gotowałam pod przykryciem 40 - 45 minut aby ośmiornica była miękka.
- Potem ją wyjęłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na oliwie.
- Całą zawartość garnka przecedziłam i odcisnęłam przez sito i tak powinno wyjść 650 ml bulionu.
Przygotowanie risotto:
- Pokroiłam w kosteczkę pora i czosnek.
- Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek i pora, jakieś 3 minuty.
- Teraz wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty ok. 3 minut.
- Cały czas mieszałam.
- Po podsmażeniu ryżu na patelnię wlałam szampana i gotowałam cały czas mieszając aż wino odparowało.
- Zaczęłam dolewać bulion chochelka po chochelce ciągle mieszając.
- Następną wlewałam dopiero wtedy kiedy pierwszą wchłonął ryż.
- Najpierw wlewałam bulion z ośmiornicy a potem warzywny.
- Po około 20 - 25 minutach mieszania risotto jest gotowe.
- Jak bulion zużyłam prawie cały, ryż był taki lekko na ząb, nie rozklejony.
- Wtedy zdjęłam risotto z ognia i wmieszałam łyżkę zimnego masła aby danie było lśniące i kremowe.
- Włożyłam do ryżu podsmażone macki ośmiornicy, wymieszałam i przełożyłam na talerze.
- Posypałam parmezanem.
Przepis kuchni włoskiej własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.