Idealna pizza z ulubionymi dodatkami.
Pomysł Przemka, wykonanie również ale i ja z chęcią taką robię.
Popróbujcie z dodatkiem jarmużu a przepadniecie.
Podpieczony jarmuż smakuje wybornie.
Pizza z jarmużem.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T "00"
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 300 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 7 g drożdży instant
Dodatki:
- olej z winogron
- kulka mozzarelli
- 2 liście jarmużu
- 20 plastrów grubego chorizo
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 150 g sera pleśniowego Morbier - francuski ser półtwardy
Ciasto:
- Z mąki, cukru, soli, oleju, wody i drożdży zagniotłam elastyczne ciasto.
- Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut aby podrosło.
Dodatki:
- Cebulę pokroiłam w cieniutkie plastry.
- Porwałam na mniejsze kawałki jarmuż.
Pizza:
- Ciasto rozciągnęłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.
- Posmarowałam je olejem z winogron.
- Potem pokruszyłam kulkę mozzarelli.
- Na serze ułożyłam porwany jarmuż.
- Potem ułożyłam plastry chorizo i połówki pomidorków koktajlowych.
- Następnie ułożyłam krążki cebuli i na wierzchu pokruszyłam ser Morbier.
- Pizzę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Przepis Przemka.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.