sobota, 15 stycznia 2022

Peperonata

Uwielbiam paprykę i kocham peperonatę.
Idealna z samym chlebem, idealna sama czy z paluchami drożdżowymi, z czym lubicie.
Dobra oliwa, pachnąca papryka i prawie wszystko gotowe.
Polecam zróbcie także jako dodatek do mięsa, będzie znakomita.
Paparonata.

Składniki:
  • 2 papryki czerwone lub jakie lubicie
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia 
  • 1/2 puszki pomidorów pelati bez skóry
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Na wierzch: 
  • twardy ser: solona ricotta lub prawdziwa feta
  • oliwa extra vergine do skropienia
Przygotowanie peperonaty:
  • Paprykę przekroiłam na połowę, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w cieniutkie paseczki.
  • Cebulę po obraniu pokroiłam w cieniutkie plasterki.
  • W głębokiej patelni rozgrzałam oliwę do smażenia i smażyłam cebulę.
  • Lekko ja posoliłam i smażyłam 2 - 3 minuty.
  • Dodałam teraz paprykę i ciągle mieszając smażyłam ok. 15 minut aż zmiękła.
  • Jak papryka zmiękła dodałam pomidory, ocet, szczyptę soli i pieprz, smażyłam 5 - 6 minut.
  • Podałam z kostkami solonej ricotty oraz pieczywem chrupkim, skropione oliwą extra vergine.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
W lesie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger