Uwielbiam paprykę i kocham peperonatę.
Idealna z samym chlebem, idealna sama czy z paluchami drożdżowymi, z czym lubicie.
Dobra oliwa, pachnąca papryka i prawie wszystko gotowe.
Polecam zróbcie także jako dodatek do mięsa, będzie znakomita.
Paparonata.
- 2 papryki czerwone lub jakie lubicie
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
- 1/2 puszki pomidorów pelati bez skóry
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Na wierzch:
- twardy ser: solona ricotta lub prawdziwa feta
- oliwa extra vergine do skropienia
- Paprykę przekroiłam na połowę, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w cieniutkie paseczki.
- Cebulę po obraniu pokroiłam w cieniutkie plasterki.
- W głębokiej patelni rozgrzałam oliwę do smażenia i smażyłam cebulę.
- Lekko ja posoliłam i smażyłam 2 - 3 minuty.
- Dodałam teraz paprykę i ciągle mieszając smażyłam ok. 15 minut aż zmiękła.
- Jak papryka zmiękła dodałam pomidory, ocet, szczyptę soli i pieprz, smażyłam 5 - 6 minut.
- Podałam z kostkami solonej ricotty oraz pieczywem chrupkim, skropione oliwą extra vergine.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.