Orecchiette to taki makaron w kształcie łódeczek w których skrywa się sos i dzięki temu smakuje jeszcze pełniej.
Tak niewiele potrzeba aby wyczarować pyszny obiad.
Polecam moją propozycję dania dla smakoszy owoców morza.
Makaron z owocami morza.
- 400 g mieszanki owoców morza
- 8 ząbków czosnku
- 4 średnie pomidory
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
- oliwa
- 250 g makaronu orecchiette
- kolendra do posypania
- Obrałam i posiekałam czosnek.
- Pokroiłam w kostkę pomidory, my lubimy ze skórką a jeśli wolicie bez to obierzcie.
- Na patelni podgrzałam oliwę ok. 2 łyżek, podsmażyłam 30 sekund czosnek, dodałam owoce morza i smażyłam 3 minuty.
- Potem dodałam pomidory i smażyłam kolejne 3 - 4 minuty aż pomidory się rozpadły.
- Dodałam sól, pieprz i cukier, wymieszałam.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam na patelni z owocami morza.
- Na talerzu skropiłam oliwą i posypałam listkami kolendry.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.