środa, 19 stycznia 2022

Orecchiette z owocami morza

Orecchiette to taki makaron w kształcie łódeczek w których skrywa się sos i dzięki temu smakuje jeszcze pełniej.
Tak niewiele potrzeba aby wyczarować pyszny obiad.
Polecam moją propozycję dania dla smakoszy owoców morza.  
Makaron z owocami morza.

Składniki:
  • 400 g mieszanki owoców morza
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 średnie pomidory
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego
  • oliwa
  • 250 g makaronu orecchiette
  • kolendra do posypania

Przygotowanie dania:
  • Obrałam i posiekałam czosnek.
  • Pokroiłam w kostkę pomidory, my lubimy ze skórką a jeśli wolicie bez to obierzcie.
  • Na patelni podgrzałam oliwę ok. 2 łyżek, podsmażyłam 30 sekund czosnek, dodałam owoce morza i smażyłam 3 minuty.
  • Potem dodałam pomidory i smażyłam kolejne 3 - 4 minuty aż pomidory się rozpadły.
  • Dodałam sól, pieprz i cukier, wymieszałam.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam na patelni z owocami morza.
  • Na talerzu skropiłam oliwą i posypałam listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Łabędź niemy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger