Kolejne naleśniki, najpyszniejsze pod słońcem.
Jako dodatek skyr i najbardziej kremowe gruszki z cynamonem.
Jedliście takie pyszności? nie? to zachęcam do zrobienia.
Idealne śniadanie czy też idealny deser, polecam.
Skyr - tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu.Naleśniki z gruszkami.
Ciasto: 3 - 4 naleśniki
- 2 jaja
- 50 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 duża gruszka
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g skyru naturalnego
- Jaja roztrzepałam z dodatkiem soli.
- Dodałam mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę masła i smażyłam naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie nadzienia:
- Gruszkę obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i poddusiłam na łyżeczce masła ok. 5 minut.
- Dodałam miód, wymieszałam.
- Na koniec dodałam cynamon i odstawiłam do wystudzenia.
- Skyr wymieszałam z gruszkami.
- Na każdym naleśniku położyłam porcje skyru, złożyłam na cztery i posypałam cynamonem.
Pomysł Jakub Kuroń z moimi zmianami.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.