Często pytacie o dania z szybkowaru i dziś takie przedstawiam.
Warstwowo układałam porcje mięsa i warzyw by potem po 80 minutach pracy szybkowaru, zajadać pyszny obiad a nie czekać cały dzień aby policzki były pyszne.
Polecam jeśli używacie w swojej kuchni tego garnka a jeśli nie to trochę dłuższe duszenie a potem wyśmienity obiad.
Zapraszam serdecznie.
Policzki wieprzowe z warzywami.
- 6 policzków wieprzowych ok. 660 g
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa do smażenia
Warzywa:
- 1 cebula
- 1 duży por
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 garście jarmużu
- 1 szklanka kukurydzy
- 200 g brukselki
- 1 fioletowy batat
- 1 marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 150 g wytrawnego czerwonego wina
- Policzki posoliłam, oprószyłam pieprzem i podsmażyłam na oliwie bezpośrednio w szybkowarze.
- Teraz wlałam bulion, zamknęłam szybkowar.
- Od momentu jak szybkowar osiągnął I - szą moc gotowałam 40 minut.
- Potem wyłączyłam ogień, powoli zmniejszałam ciśnienie w garnku i otworzyłam go.
- Teraz zaczynamy układanie warzyw.
- Na mięso ułożyłam cebulę pokrojoną w półplastry oraz pora pokrojonego w plastry.
- Lekko posoliłam.
- Na cebuli wylądował oberwany od łodyżek jarmuż.
- Wsypałam na jarmuż kukurydzę.
- Wsypałam także brukselkę oraz batata pokrojonego w kostkę.
- Potem była marchew pokrojona w plastry i ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Oprószyłam lekko solą, wlałam wino.
- Ponownie zamknęłam szybkowar i gotowałam na I mocy 40 minut.
- Jeśli nie posiadacie szybkowaru wystarczy przedłużyć gotowanie za pierwszym i drugim razem.
- Same policzki gotują się 90 minut a potem z warzywami kolejne 60 minut.
- Otworzyłam garnek i danie gotowe.
Przepis autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.