Pyszne ciasto na zimowe dni na moim stole, polecam każdemu.
Idealne do kawy, herbaty czy czystka.
Skosztujcie koniecznie.
Dyniowe ciasto z żurawiną.
Składniki: forma 23 x 23 cm- 250 g miąższu dyni bez pestek i skóry
- 250 g suszonej żurawiny
- 5 jaj
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 250 g masła
- 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 350 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżki rodzynków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów arachidowych
- 125 ml mleka
- 40 g żelfixu + 4 łyżki cukru trzcinowego lub 50 g cukru żelującego
- szczypta soli
- Dynię starłam na drobnej tarce.
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utarłam z cukrem i solą na puszystą masę.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Żółtka dodałam do masy maślanej, zmiksowałam.
- Dodałam mleko i mąkę.
- Teraz dodałam stratą dynię. rodzynki, zmielone orzechy i skórkę otartą z cytryny, wymieszałam.
- Białka ubiłam na sztywno dodałam w trzech porcjach do ciasta, delikatnie mieszając aż do połączenia i rozrzedzenia ciasta.
- Żurawinę przelałam wrzącą wodą na sicie, wymieszałam z żelfixem i cukrem.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam do niej ciasto a na wierzchu ułożyłam żurawinę.
- Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i lekko uchyliłam drzwiczki.
- Zostawiłam ciasto do wystygnięcia w piekarniku.
Przepis z archiwum.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.