sobota, 8 stycznia 2022

Dyniowe ciasto z żurawiną

Pyszne ciasto na zimowe dni na moim stole, polecam każdemu.
Idealne do kawy, herbaty czy czystka.
Skosztujcie koniecznie.
Dyniowe ciasto z żurawiną.
Składniki: forma 23 x 23 cm
  • 250 g miąższu dyni bez pestek i skóry
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 5 jaj
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 250 g masła
  • 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 350 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki rodzynków
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów arachidowych
  • 125 ml mleka
  • 40 g żelfixu + 4 łyżki cukru trzcinowego lub 50 g cukru żelującego
  • szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
  • Dynię starłam na drobnej tarce.
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie masło utarłam z cukrem i solą na puszystą masę.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Żółtka dodałam do masy maślanej, zmiksowałam.
  • Dodałam mleko i mąkę.
  • Teraz dodałam stratą dynię. rodzynki, zmielone orzechy i skórkę otartą z cytryny, wymieszałam.
  • Białka ubiłam na sztywno dodałam w trzech porcjach do ciasta, delikatnie mieszając aż do połączenia i rozrzedzenia ciasta.
  • Żurawinę przelałam wrzącą wodą na sicie, wymieszałam z żelfixem i cukrem.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam do niej ciasto a na wierzchu ułożyłam żurawinę.
  • Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i lekko uchyliłam drzwiczki.
  • Zostawiłam ciasto do wystygnięcia w piekarniku.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger