Będzie szybko, smakowicie i aromatycznie jak upieczecie takie ciasto.
Mnie zauroczyło bardzo i powiem że upiekę teraz z innymi owocami, może truskawki albo wiśnie?
Zapraszam zatem na pyszny deser.
Ciasto cytrynowe z mango.
Składniki: tortownica 22 cm
- 1 mango
- 4 jaja
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki samorosnącej
- 1 łyżka ekstraktu z cytryny
- 1 łyżka kakao
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, zamknęłam obręcz.
- Mango pokroiłam w kostkę.
- Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
- Dodałam olej i dalej ubijałam.
- Teraz dodałam ekstrakt z cytryny oraz mąkę samorosnącą i zmiksowałam na jednolite ciasto.
- Z ciasta odłożyłam 5 łyżek i zmiksowałam je z kakao.
- Do tortownicy przełożyłam połowę masy jasnej, na nią wrzuciłam połowę mango.
- Teraz reszta jasnego ciasta i na środek wylałam ciasto kakaowe, przemieszałam widelcem.
- Na wierzch powrzucałam resztę mango.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Studziłam ciasto na kratce.
Przepis z archiwum.
4 komentarze
O! takie ciasto to coś dla mnie. domyślam się jak pysznie smakowało.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Łucjo koniecznie wypróbuje jak przypadło Ci do gustu. Pozdrawiam.
UsuńPyszne i szybkie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszne i szybko znika.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.