niedziela, 23 stycznia 2022

Chleb na mące mieszanej na zakwasie

Ten zakwasowiec wspomagany jest drożdżami a to tylko dlatego że chciałam mieć szybko pyszny chleb, nie miałam czasu czekać.
I tak oto chleb jest na zakwasie a urósł szybko, polecam takie rozwiązania także.
Idealny chleb na śniadaniowe kanapki.
Chleb na resztkach mąki.
Składniki: forma 26 x 12 cm
  • 100 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 700 g wody
  • 7 g drożdży instant
  • 18 g soli
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego ciemno palonego
  • 140 g mąki żytniej T 720
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej T 1850 miałkiej
  • 60 g mąki pszennej T 500
  • 370 g mąki pszennej T 00
  • 130 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • złoty len do posypania
Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki umieściłam w dużej misce.
  • Dokładnie wymieszałam aby masa była jednorodna.
  • 2 foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Ciasto chlebowe przełożyłam do foremek, wyrównałam wierch i posypałam złotym lnem.
  • Przykryłam foremki folią i odstawiłam na ok. 60 - 90 minut do wyrośnięcia.
  • Chleb wyrośnie do brzegów foremki.
  • Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger