poniedziałek, 24 stycznia 2022

Aromatyczny kurczak z rukolą i kuskusem

Kurczak według pomysłu Nigela Slatera z książki "Jedz. Mała księga szybkich dań."
Kurczak tak podany jest aromatyczny, soczysty, aromat rozchodzi się po całym domu.
Polecam do wypróbowania.
Kurczak z kuskusem.

Składniki:
  • ok. 800 g podudzi kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3 - 4 gałązki tymianku + 8 gałązek tymianku
  • 1 główka młodego czosnku
  • skórki skrojone z 1 cytryny
Kuskus:
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 250 g kuskusu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 100 g rukoli
Przygotowanie kurczaka:
  • Oliwę połączyłam z sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i listkami z 4 gałązek tymianku.
  • Mięso ułożyłam w brytfance, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
  • Potem dodałam jeszcze 8 całych gałązek tymianku oraz skórkę okrojoną z cytryny, powciskałam ją pomiędzy kurczaka.
  • Główkę czosnku obrałam i powciskałam go między kawałki mięsa.
  • Piekłam kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra dół przez 45 minut.
  • Nie pieczcie dłużej bo kurczak będzie suchy.
  • Wyjęłam brytfannę z piekarnika, kurczaka przełożyłam na talerz, okryłam folia aluminiową.
  • Do brytfanki wlałam 500 ml wody, zagotowałam - w piekarniku bądź na palniku gazowym.
  • Potem zeskrobałam przypalone do dna kawałki i wrzuciłam do bulionu kuskus, wymieszałam, okryłam folią aluminiową i pozostawiłam na 10 minut aby kuskus napęczniał.
  • Po tym czasie przemieszałam go widelcem dodając łyżkę soku z cytryny.
  • Rukolę ułożyłam na talerzu, potem kuskus i na wierzchu kawałki kurczaka.
  • Przepis starcza na 4 porcje.
Smacznego.
Przepis Nigel Slater
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger