Kurczak według pomysłu Nigela Slatera z książki "Jedz. Mała księga szybkich dań."
Kurczak tak podany jest aromatyczny, soczysty, aromat rozchodzi się po całym domu.
Polecam do wypróbowania.
Kurczak z kuskusem.
- ok. 800 g podudzi kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 - 4 gałązki tymianku + 8 gałązek tymianku
- 1 główka młodego czosnku
- skórki skrojone z 1 cytryny
Kuskus:
- 500 ml bulionu drobiowego
- 250 g kuskusu
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 100 g rukoli
- Oliwę połączyłam z sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i listkami z 4 gałązek tymianku.
- Mięso ułożyłam w brytfance, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
- Potem dodałam jeszcze 8 całych gałązek tymianku oraz skórkę okrojoną z cytryny, powciskałam ją pomiędzy kurczaka.
- Główkę czosnku obrałam i powciskałam go między kawałki mięsa.
- Piekłam kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra dół przez 45 minut.
- Nie pieczcie dłużej bo kurczak będzie suchy.
- Wyjęłam brytfannę z piekarnika, kurczaka przełożyłam na talerz, okryłam folia aluminiową.
- Do brytfanki wlałam 500 ml wody, zagotowałam - w piekarniku bądź na palniku gazowym.
- Potem zeskrobałam przypalone do dna kawałki i wrzuciłam do bulionu kuskus, wymieszałam, okryłam folią aluminiową i pozostawiłam na 10 minut aby kuskus napęczniał.
- Po tym czasie przemieszałam go widelcem dodając łyżkę soku z cytryny.
- Rukolę ułożyłam na talerzu, potem kuskus i na wierzchu kawałki kurczaka.
- Przepis starcza na 4 porcje.
Przepis Nigel Slater
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.