piątek, 3 grudnia 2021

Zupa "Złote Piaski"

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" z roku 1987.
Jak mniemam chodzi tutaj o zupę bułgarską i miasto Złote Piaski, nie jest to wyjaśnione.
Zupa jest pożywna, pachnąca latem i warto sobie taką ugotować czy to latem czy zimą.
Jest pożywna i bardzo smakowita.
Zupa bułgarska.
Składniki:
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 - 5 łyżek fasolki konserwowej - miałam mrożoną
  • 2 strąki papryki konserwowej - miałam grillowaną
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 - 3 łyżki natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie zupy:
  • Marchew i pietruszkę wyszorowałam i pokroiłam w paseczki.
  • Podsmażyłam na łyżce oleju, potem wlałam bulion, gotowałam 10 minut.
  • Pomidory pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka razem z fasolką, gotowałam 10 minut.
  • Na koniec dodałam paprykę pokrojoną w paski, gotowałam 5 minut.
  • Śmietanę zahartowałam zupą i wlałam do garnka, zagotowałam.
  • Na łyżce oleju zrobiłam zasmażkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • Na talerzu podałam posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki "Zupy świata" D. H. Dębscy
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.