A może tym razem na wigilię taką zupę ugotuje ktoś?
Jest mega pyszna, aromatyczna, pachnie leśnymi grzybami, pachnie latem.
Tym bardziej teraz zimą smakuje wybornie, polecam.
Na wigilijnym stole w ubiegłym roku zrobiła u mnie robotę, polecam i Wam.
Zupa grzybowa z dorszem.
Składniki:- 500 g mrożonych grzybów leśnych - u mnie podgrzybki i prawdziwki
- 20 g grzybów suszonych - u mnie prawdziwki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 seler - bulwa
- 1/2 średniego pora
- 600 ml wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek masła
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 80 ml białego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść rodzynków
- 80 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
- 300 g polędwicy z dorsza
- natka pietruszki
- Suszone grzyby zalałam wrzącą wodą.
- Mrożone grzyby rozmroziłam.
- Wszystkie warzywa wyszorowałam i pokroiłam w kostkę, pora w plasterki.
- W dużym garnku podgrzałam 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła i podsmażyłam na nich wszystkie warzywa.
- Następnie wlałam wodę, wrzuciłam ziele, liście laurowe, suszone grzyby razem z wodą w której się moczyły.
- Gotowałam 10 minut.
- Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła i podsmażyłam na nich pokrojoną w kostkę cebulę i pora.
- Jak już się zeszkliły dodałam rozmrożone grzyby i smażyłam 10 minut.
- Wszystko wlałam do garnka z zupą a na patelnię wlałam wino, zagotowałam, zredukowałam o połowę i wlałam do garnka z zupą.
- Wrzuciłam związany bawełnianą nitką pęczek pietruszki.
- Gotowałam około 15 minut.
- Po tym czasie wyjęłam pęczek natki i dodałam rodzynki, gotowałam 5 minut.
- Wlałam zahartowaną śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Dorsza podzieliłam na mniejsze kawałki, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
- Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i 1 łyżkę masła i podsmażyłam krótko rybę.
- Na talerze wlałam zupę, ułożyłam kawałki ryby, posypałam natką pietruszki.
Przepis Adrianny Marczewskiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.