poniedziałek, 27 grudnia 2021

Szybka szakszuka z mięsem wieprzowym

Szakszuka często gości na śniadanie w naszym domu i choć znakomita jest też na obiad, u nas najchętniej jadamy ją właśnie na śniadanie.
Treściwe śniadanie to dla mnie podstawa aby potem wykonywać ciężką pracę.
Polecam i Wam na śniadanie czy obiad, będzie znakomita.
Szakszuka z mięsem.

Składniki:
  • 100 g mięsa wieprzowego np. od szynki
  • 1 biała cebula
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 300 g passaty pomidorowej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól morska
  • 1 łyżeczka curry indyjskie
  • 5 małych jaj "S"
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie szakszuki:
  • Mięso pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym.
  • Smażyłam na niewielkim ogniu przez jakieś 5 minut.
  • Potem dodałam posiekaną drobno natkę pietruszki i posiekaną drobno cebulę, smażyłam minutę i wlałam passatę pomidorową.
  • Dodałam także sól, cukier oraz curry, gotowałam aż sos zrobił się gęsty.
  • Wtedy robiąc dołki w sosie wbiłam jaja, posoliłam, nakryłam patelnię pokrywką i gotowałam aż białka się ścięły.
  • Potem posypałam posiekaną grubo kolendrą.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Zakrzewie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.