czwartek, 23 grudnia 2021

Sałatka gyros - warstwowa sałatka

Przodkiem sałatki gyros to, jak nietrudno się domyślić jest gyros. 
Ojczyzną gyrosu natomiast jest Grecja.
Sałatka zbudowana jest z wielu warstw, na które składają się podstawowe składniki całej sałatki, co wyróżnia to danie spośród innych tego typu  bo zostaje wymieszana dopiero po nałożeniu na talerz. 
Jej podstawowym elementem jest mięso typu gyros, obok którego dominuje domieszka różnorodnych warzyw, najczęściej puszkowanych.
Tyle wikipedia a teraz poczciwa, warstwowa sałatka podana w szklanym pojemniku aby widac było wszystkie warstwy.
Tutaj inna wersja sałatki, zapraszam.
Na świąteczny stół będzie znakomita.
Sałatka gyros.


Składniki:
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • 50 - 60 g ogórków konserwowych
  • 1 ogórek wężowy
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 nieduża czerwona cebula
Sos:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz 
Dodatkowo:
  • 3 łyżki oleju
  • pikantny ketchup
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie sałatki:
Kurczak:
  • Pokroiłam kurczaka w dużą kostkę, wymieszałam z przyprawą do gyrosa, odstawiłam na 10 minut.
  • Potem smażyłam kurczaka aż się zrumienił na oleju i potem po nakryciu pokrywka dusiłam jeszcze 5 minut.
  • Zdjęłam z patelni wystudziłam.
Sos:
  • Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem.
Warzywa:
  • Sałatę lodową pokroiłam w paseczki.
  • Paprykę po obraniu pokroiłam w kostkę, odcedziłam kukurydzę z zalewy.
  • Świeże ogórki, konserwowe ogórki pokroiłam w kostkę.
  • Cebulę natomiast pokroiłam w piórka.
  • Posiekałam natkę pietruszki
Sałatka:
Zaczynamy składanie:
  • Na dnie naczynia ląduje 1/3 sałaty lodowej, potem 1/3 kukurydzy, 1/3 sosu czosnkowego, 1/3 papryki i po 1/2 ogórka konserwowego i świeżego.
  • Teraz połowa kurczaka, polałam go trochę keczupem, tak ze 2 łyżki.
  • Na kurczaku kilka piórek czerwonej cebuli.
I teraz od nowa:
  • 1/3 sałaty, 1/3 kukurydzy, sos, 1/3 papryki, część cebuli, i resztę obu rodzajów ogórka.
  • Na to wszystko reszta kurczaka którego polewam keczupem - 2 lub 3 łyżki.
  • Na wierzchu ułożyłam resztę sałaty, kukurydzy, papryki i cebuli.
  • Na wierzchu gruba warstwa natki pietruszki.
  • Sałatka powinna postać w lodówce chociaż godzinę aby sos przeleciał przez warstwy a sałatka się przegryzła.
  • Podajemy nabierając od samego dołu.

Smacznego.
Ta wersja od Moniki.
"Podróże małe i duże"
Drzewiej bywało

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger