Mogą być na święta, mogą być na każdy inny dzień roku, bo: są pyszne, są zdecydowanie pyszne, są przepyszne.
No to powiedziałam a teraz do kuchni smażcie te małe cuda.
A że robi się je szybko i sprawnie to zaczynamy od razu.
Racuchy z makiem.
Zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 200 g śmietany 18%
- 16 g cukru waniliowego
- 30 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej T 650
- 150 g mąki pszennej T 650
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 jajo
- 30 g rozpuszczonego masła
- mała szczypta soli
- gotowa masa makowa z bakaliami
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Do miski wkruszyłam drożdże, dodałam śmietanę, mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszałam na jednolitą masę i odstawiłam na 15 minut aby masa zaczęła rosnąć.
Przygotowanie ciasta:
- Do zaczynu dodałam pozostałe składniki i wyrobiłam na jednolite ciasto.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie racuchów:
- Na patelni wlałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta, lekko je spłaszczając.
- Na każdy placek nakładałam porcje masy makowej, rozprowadzając ją po placku.
- Na wierzch nakładałam drugą łyżkę ciasta drożdżowego, dociskając brzegi.
- Ciasto jest elastyczne i da się lekko rozciągać.
- Racuchy/placki smażyłam z obu stron na złoty kolor.
2 komentarze
Proporcjona drożdży do nauki wydaje mi się niewłaściwa.
OdpowiedzUsuńChcę użyć drożdży instant, czy wobec tego wykorzystać cała paczkę... 🤔
A nawet dwie, coś musi podnieść ciężką masę. Pozdrawiam i życzę smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.