Ja myślę że spokojnie to danie będzie hitem na świątecznym stole.
Delikatne mięso z dodatkiem warzyw rozpływa się w ustach.
Pracy z nim mało bo wystarczy wszystko przygotować, włożyć do formy do pieczenia i potem tylko cierpliwie czekać.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Policzki wieprzowe z warzywami.
- 700 - 750 policzków wieprzowych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka biała
- garść rodzynków
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- Mięso umyłam, osuszyłam i podsmażyłam na maśle klarownym ze wszystkich stron na złoty kolor i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
- Wszystkie papryki pokroiłam w dużą kostkę, włożyłam do naczynia na mięso.
- Posypałam rodzynkami, wlałam bulion i wstawiłam naczynie przykryte do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół.
- Można zrobić także danie w kombiwarze halogenowym i wtedy pieczemy w takiej samej temperaturze, sprawdzając po jakimś czasie poziom ugotowania mięsa.
- Policzki potrzebują dużo czasu aby były miękkie.
- Ja swoje w piekarniku piekłam 4 i pół godziny.
- Po tym czasie rozpływały się w ustach.
- Podałam z ogórkiem i kaszą gryczaną.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.