poniedziałek, 6 grudnia 2021

Policzki wieprzowe z warzywami i rodzynką

Ja myślę że spokojnie to danie będzie hitem na świątecznym stole.
Delikatne mięso z dodatkiem warzyw rozpływa się w ustach.
Pracy z nim mało bo wystarczy wszystko przygotować, włożyć do formy do pieczenia i potem tylko cierpliwie czekać.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Policzki wieprzowe z warzywami.

Składniki:
  • 700 - 750 policzków wieprzowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka biała
  • garść rodzynków
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie policzków:
  • Mięso umyłam, osuszyłam i podsmażyłam na maśle klarownym ze wszystkich stron na złoty kolor i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
  • Wszystkie papryki pokroiłam w dużą kostkę, włożyłam do naczynia na mięso.
  • Posypałam rodzynkami, wlałam bulion i wstawiłam naczynie przykryte do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół.
  • Można zrobić także danie w kombiwarze halogenowym i wtedy pieczemy w takiej samej temperaturze, sprawdzając po jakimś czasie poziom ugotowania mięsa.
  • Policzki potrzebują dużo czasu aby były miękkie.
  • Ja swoje w piekarniku piekłam 4 i pół godziny.
  • Po tym czasie rozpływały się w ustach.
  • Podałam z ogórkiem i kaszą gryczaną.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiczoł

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger